5 προβλήματα από «μούφα» βενζίνη

Το καύσιμο είτε βενζίνη είτε ντίζελ, έχει πολύ συγκεκριμένη σύσταση ώστε να ανταποκρίνονται στην σωστή λειτουργία των κινητήρων. Οποιαδήποτε λοιπόν αλλαγή στη σύστασή του, θα δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία.

5 προβλήματα που προκαλούνται από κακό καύσιμο

Το κακό ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει  σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητό σας. Η πιο συνηθισμένη αιτία που τα καύσιμα αλλοιώνονται, είναι η είσοδος νερού στο ρεζερβουάρ βενζίνης και επακόλουθα η «μόλυνση» των καυσίμων. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα καύσιμά σας

Τα 5 πιο συχνά 5 προβλήματα

Εάν είστε βέβαιοι πως τα καύσιμα σας είναι «σωστά», υπάρχουν πέντε βασικά σημάδια ότι συμβαίνει το αντίθετο και πως τα καύσιμά σας είναι αλλοιωμένα ή απλώς έχουν χαλάσει οι ιδιότητές τους από τον καιρό.

Μειωμένη απόκριση στην επιτάχυνση: Εάν πατήσετε το πεντάλ του γκαζιού και δεν επιταχύνετε αμέσως ή η επιτάχυνση γίνει με πιο αργό ρυθμό, τότε πιθανότατα αυτό οφείλεται στο αλλοιωμένο καύσιμο εντός του θαλάμου. Μάλιστα το σύμπτωμα αυτό γίνεται πιο έντονο όταν θελήσετε να κινηθείτε σε  πιο γρήγορους ρυθμούς.

Μη φυσιολογικές αλλαγές ταχύτητας: Εκτός από προβλήματα επιτάχυνσης, το «κακό» καύσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει αδικαιολόγητες αλλαγές στην ταχύτητα που οδηγείτε. Αν δεν έχετε το πόδι σας στο πεντάλ του γκαζιού και η ταχύτητα αλλάξει δραστικά χωρίς προφανή λόγο, αυτό είναι σημάδι πως δεν υπάρχει η σωστή σύσταση καυσίμου στη δεξαμενή και τον κύλινδρο.
Κατεστραμμένο φίλτρο καυσίμου: Το φίλτρο καυσίμου είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση ότι η βρωμιά και τα υπολείμματα δεν εισχωρούν στη δεξαμενή αερίου και δεν αναμιγνύονται με το καύσιμο. Αν λοιπόν φθαρεί υπερβολικά γρήγορα τότε μάλλον η βενζίνη σας δεν ήταν καθαρή. Ελέγχετε λοιπόν περιοδικά το φίλτρο καυσίμου για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση.

Σβήνει ο κινητήρας: Αν κατά την οδήγηση ο κινητήρας σας σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί, τότε είναι πιθανό το καύσιμο να μην μπορεί να παράξει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο κινητήρας για να λειτουργεί.
Δεν παίρνει μπρος: Εάν έχετε αναμειχθεί υπερβολική ποσότητα νερού ή άλλων ρύπων με το καύσιμο σας, τότε το αυτοκίνητό σας θα δυσκολεύεται να πάρει μπρος. Φυσικά δεν ισχύει και το αντίστροφο, καθώς είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεται κάποιο άλλο πρόβλημα και όχι απαραίτητα η αιτία να είναι το καύσιμο.

Ευτυχώς μπορείτε να το σώσετε

Τι κάνετε λοιπόν στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα καύσιμά σας; Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να αποστραγγίσετε όλο το καύσιμο από τη δεξαμενή σας και στη συνέχεια να γεμίσετε με φρέσκο καύσιμο. Αυτός είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.
Βέβαια αν είστε τυχεροί και η ποσότητα του «κακού» ή πολυκαιρισμένου καυσίμου στο ρεζερβουάρ είναι μικρή, μπορεί να είστε εντάξει γεμίζοντας απλά με καύσιμο καλής ποιότητας, κατά προτίμηση υψηλού οκτανίου, έτσι ώστε οι επιπτώσεις της κακής βενζίνης να μειωθούν.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια το σωστότερο και ασφαλέστερο είναι να πάτε το αυτοκίνητό σας για έναν έλεγχο σε κάποιο συνεργείο.

Το κακό ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει  σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητό σας.

Το κακό ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητό σας.

Πηγή: autotriti.gr