Aλυσίδες: Έσο έτοιμοι!

Pixabay

Φωτ. Pixabay

Φίλες και φίλοι αναγνώστες, έξω χιονίζει και όπως σίγουρα καταλάβατε, ήρθε ο καιρός να δούμε που έχουμε αποθηκεύσει τις αντιολισθητικές αλυσίδες, παρόλο που από την 1η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτικές για όλα τα αυτοκίνητα! Αυτά δεν το λέμε εμείς, αλλά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε.

 

Πιο ειδικά η απόφαση επιβάλλει, στους οδηγούς αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα, αρκεί όμως επάνω τους να φέρουν την ειδική σήμανση του «χιονιού» με την ένδειξη M+S. Τώρα σε περίπτωση που κάποιος οδηγός δεν έχει φροντίσει να έχει μαζί του αλυσίδες, τότε η Τροχαία μπορεί να του επιβεβαιώσει πρόστιμο 80€. Πάντως καλό είναι να μην λησμονούμε ότι, η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης των αλυσίδων είναι: Από Οκτώβριο -Απρίλιο.

Remaining Time 0:00

 

Ξέρετε να βάζετε αλυσίδες;

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για την τοποθέτηση, πρέπει απαραιτήτως το όχημά μας να είναι ασφαλισμένο, και αν αυτό είναι εφικτό σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς απότομη κλίση, για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας. Καλό είναι, εκ των προτέρων να ξέρουμε, ποιοι είναι οι κινητήριοι τροχοί του οχήματός που οδηγούμε!

 

Επειδή το κρύο είναι τσουχτερό…. Φοράμε γάντια! Απλώνουμε μία νάιλον σακούλα πάνω στο χιόνι και εν συνεχεία, Τοποθετούμε τις αλυσίδες δίπλα από τους κινητήριους τροχούς τις οποίες ξεμπλέκουμε. Απασφαλίζουμε το άγκιστρο της ντίζας και περνάμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό προσέχοντας να μην μπλεχτεί. Συνδέουμε το άγκιστρο πάνω από το υψηλότερο μέρος του τροχού και το κρατάμε σταθερά εκεί με το ένα μας χέρι. Με το ελεύθερο χέρι τραβάμε το υπόλοιπο της αλυσίδας που έχει μείνει πίσω από τον τροχό και το φέρνουμε όσο πιο μπροστά γίνεται!

 

Ασφαλίζουμε τις αλυσίδες!

Στη συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε το επάνω γαντζάκι και να αφήσουμε την ντίζα να πέσει πίσω από τον τροχό. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε εύκολα τα «μπόσικα» από κάτω και έτσι θα κουμπώσουμε χωρίς δυσκολία το δεύτερο γαντζάκι.(συνήθως είναι χρωματιστά). Παίρνουμε το κομμάτι της αλυσίδας που στην προέκτασή της έχει έναν γάντζο επάνω σε έναν ελαστικό τεντωτήρα, με την οποία θα ασφαλίσουμε την αλυσίδα. Μαζεύουμε προσεκτικά ότι βγάλαμε από την συσκευασία των αλυσίδων, τα οποία τοποθετούμε εκ νέου στο πορτ μπαγκάζ. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και προχωράμε για περίπου 20μ. Εδώ θέλει προσοχή!! Σταματάμε το αυτοκίνητο, και τεντώνουμε την αλυσίδα με τον ελαστικό γάντζο, προκειμένου να πάρουμε και πάλι τα «μπόσικα» για να συνεχίσουμε με ασφάλεια την πορεία μας, χωρίς ανεπιθύμητα χτυπήματα στα φτερά!

 

Τύποι αλυσίδων και τιμές

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες που καθορίζονται από την διαδικασία τοποθέτησής τους, το κόστος τους και τα αυτοκίνητα στα οποία προορίζονται να τοποθετηθούν.

Συμβατικές

Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες, είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα «προδώσουν» τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 16 χλστ. και εκείνες των 9 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση.

 

Kουβέρτες

Οι αλυσίδες «κουβέρτα» είναι κατασκευασμένες από ανθρακονήματα ειδικής σχεδίασης, που αυξάνουν την τριβή, σε πάγο και χιόνι. Ωστόσο, πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε χιόνι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, φθείρονται ή σκίζονται εύκολα όταν κινούνται σε καθαρό οδόστρωμα. Αυτές οι αλυσίδες είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ αποτελούν την μοναδική λύση για σπορ αυτοκίνητα.

 

Aράχνη

Οι πιο ακριβές αλλά συνάμα και οι πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κανείς, είναι οι αλυσίδες τύπου αράχνης. Αυτές διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, που τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την τοποθέτησή του) και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Οι αράχνες μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα.

 

Κόστος

Οι πιο οικονομικές αλυσίδες της αγοράς για ένα μέσο ΙΧ κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 50€. Μπορεί να ξεκινούν από τα 22€ και να φτάσουν μέχρι και 220€ ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του ελαστικού. Έτσι, σε ένα SUV τύπου τζιπ μπορεί να φτάσει και τη διπλάσια τιμή. Για δε τα φορτηγά, οι αλυσίδες φτάσουν και τα 3.000€. Αντίστοιχα, οι χιονοκουβέρτες ξεκινούν με τιμή περίπου στα 30€ και μπορεί να φτάσουν και τα 200 ευρώ περίπου, ανάλογα το μέγεθος των ελαστικών.

πηγή : thessnews.gr