Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πού φτάνεις με 10 € στις χώρες της ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας

Τα 10 € μπορεί να είναι μικρό ποσό όταν πρόκειται για βενζίνη ή πετρέλαιο, όμως είναι επαρκέστατο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ωστόσο, σε κάθε χώρα της ΕΕ αυτό το ποσό φτάνει για διαφορετική απόσταση.

Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI) κατέγραψε την απόσταση που μπορεί να καλύψει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αν ο χρήστης δαπανήσει 10 ευρώ, τόσο για δημόσια φόρτιση όσο και για ιδιωτική, καθώς και πώς διαφοροποιείται αυτό το νούμερο ανάλογα με τη χώρα της ΕΕ στην οποία γίνεται η φόρτιση. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις  27 χώρες της ΕΕ.

Άσχετα από τις διαφορές στη χρέωση, υπάρχουν μερικά συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από αυτά τα στοιχεία και δείχνουν μια γενικότερη κατεύθυνση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές αλλά και εύκολα εντοπίσιμες είναι ότι η φόρτιση στο σπίτι κοστίζει λιγότερο οπότε τα 10 € αρκούν για περισσότερα km (με μία «χτυπητή» εξαίρεση) και ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πιο οικονομική σε σχέση με ένα θερμικό που χρησιμοποιεί βενζίνη ή diesel, τα δύο συνηθέστερα υγρά καύσιμα.

Ο μέσος όρος της ΕΕ για τη φόρτιση

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνέλεξε από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης κατέληξε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σχετικά με την απόσταση που αντιστοιχεί σε φόρτιση αξίας 10 ευρώ. Όσον αφορά τη δημόσια φόρτιση, αυτός ο αριθμός φτάνει τα 131 km, ενώ στην ιδιωτική φόρτιση εκτοξεύεται στα 352 km.

Οι χώρες που ξεχωρίζουν

Κοιτάζοντας τα στοιχεία, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις χωρών που ξεφεύγουν σημαντικά από αυτόν τον μέσο όρο και χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Η πρώτη στην οποία στεκόμαστε είναι η Πορτογαλία, η οποία είναι η μοναδική όπου η δημόσια φόρτιση είναι πιο φτηνή από την ιδιωτική. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας στους δημόσιους φορτιστές. Μέχρι πρότινος αυτή ήταν περίπου στα 0,26 ευρώ, ενώ μειώθηκε σχεδόν στα 0,19 ευρώ. Αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνήθεις τιμές που συναντήσαμε ήταν τα 0,25 €/kWh, ενώ βρήκαμε ακόμα και 0,16 €/kWh.

Εκτός της Πορτογαλίας που αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση, άξια αναφοράς είναι και η Ολλανδία, στην οποία αν κάποιος χαλάσει 10 ευρώ για να φορτίσει στο σπίτι θα κάνει 1.042 km (δηλαδή κόστος κίνησης λιγότερο από 1€/100 km!), ενώ αν φορτίσει σε δημόσιο φορτιστή θα κάνει μόλις 109 km. Πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια φόρτιση έχουν ακόμα οι Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λετονία, Κροατία, Λιθουανία, Μάλτα και Σλοβενία.

Η Σλοβενία είναι η πιο ακριβή χώρα στη δημόσια φόρτιση, καθώς τα 10 ευρώ αρκούν μόλις για 59 km. Από την άλλη, στην ιδιωτική φόρτιση η πιο ακριβή χώρα είναι η Δανία στην οποία τα 10 ευρώ αντιστοιχούν μόλις σε 136 km.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τη φόρτιση

Όσον αφορά την Ελλάδα, η εικόνα είναι κάπου στη μέση τόσο στην ιδιωτική, όσο και στη δημόσια φόρτιση. Αν χαλάσουμε 10 ευρώ στο σπίτι μπορούμε να ταξιδέψουμε για 272 km (δηλαδή κόστος 3,67 €/100 km και τιμή ρεύματος στα 0,23 €/kWh), ενώ φορτίζοντας δημόσια με 10 € θα μπορέσουμε να καλύψουμε 102 km. Φυσικά στην πράξη αυτό το νούμερο μεταβάλλεται, ανάλογα με το δίκτυο που θα επιλέξουμε για τη φόρτιση του αυτοκινήτου, καθώς δεν έχουν όλοι οι πάροχοι την ίδια χρέωση. Ένας παράγοντας ακόμα είναι η ταχύτητα φόρτισης που θα επιλεγεί, καθώς σε γενικές γραμμές η χρήση γρήγορων DC φορτιστών χρεώνεται περισσότερο από τους πιο αργούς AC φορτιστές.

Η μεθοδολογία και το συμπέρασμα της έρευνας

Για τους υπολογισμούς οι άνθρωποι που έκαναν την έρευνα χρησιμοποίησαν ως αυτοκίνητο αναφοράς το Tesla Model 3, θεωρώντας κατανάλωση ταξιδιού στις 16 kWh/100 km, νούμερο ρεαλιστικό για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει χαμηλότερο κόστος κίνησης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τόσο συγκρινόμενο με τη βενζίνη, όσο και με το diesel, με τα ποσά να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χώρα που εξετάζεται κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση (πλην της Πορτογαλίας), αν η φόρτιση γίνεται ιδιωτικά το όφελος είναι πολύ μεγάλο, ενώ αν γίνεται δημόσια υπάρχει και πάλι όφελος αλλά μικρότερο.

ΠΗΓΗ: gocar.gr