Ούτε να το σκεφτείς! Αυτή η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 30.000 ευρώ

Ούτε να το σκεφτείς! Αυτή η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 30.000 ευρώ

Μαζί με την «καμπάνα» των 30.000 ευρώ, σημειώστε ότι ο οδηγός χάνει το δίπλωμά του για 3 χρόνια!

 

Είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και η 29η του μήνα, όπου εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, φτάνει όλο και πιο κοντά. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για την πληρωμή τους για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις πολλές οικονομικές επιβαρύνσεις που «συγκεντρώνονται» στο τέλος του έτους, αλλά και την ακρίβεια που μαστίζει μεγάλος μέρος των πολιτών.

 

 

Παράλληλα, στο τέλος μήνα, λήγει και η προθεσμία για όσους οδηγούς θέλουν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματάς τους προκειμένου να πληρώσουν τμηματικά τα τέλη κυκλοφορίας και όχι το ποσό που αντιστοιχεί στους 12 μήνες του 2024.

Οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να δηλώσουν το επιβατικό ΙΧ ή το δίκυκλο σε ακινησία χωρίς την κατάθεση των πινακίδων σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) αφού η διαδικασία ολοκληρώνεται ψηφιακά μέσα από το gov.gr.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστείτε:

  • να συμπληρώσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • κλειστό και περιφραγμένο χώρος φύλαξης του οχήματος (ιδιόκτητος / μισθωμένος / παραχωρημένος)
  • έγκριση συνιδιοκτήτη σε περίπτωση πολλών ιδιοκτητών

Μετά τη δήλωση ακινησίας οι κάτοχοι των οχημάτων θα πρέπει να αφαιρέσουν τις πινακίδες και να τις φυλάξουν. Σημειώστε ότι μπορείτε να δηλώσετε το όχημα σας σε ακινησία ακόμα και αν υπάρχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας οποιοδήποτε έτους.

Οι συνιδιοκτήτες λαμβάνουν σχετικό μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS και δίνουν ή όχι την έγκριση τους. Μετά τις εγκρίσεις όλοι οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα  ή email.

Εξαιρούνται από την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας τα οχήματα που:

  • έχουν κλαπεί ή δεν υπάρχει η άδεια κυκλοφορίας τους ή / και οι πινακίδες τους
  • κυκλοφορούν στο εξωτερικό
  • είναι σε εξέλιξη η μεταβίβαση τους
  • κατασχέθηκαν ολόκληρα ή έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες τους από δημόσια αρχή
  • δόθηκαν για ανακύκλωση στο δίκτυο συνεργατών της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ή καταστράφηκαν ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς / άλλης αιτίας ή εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους
  • βγήκαν σε πλειστηριασμό
  • απεβίωσε ο ιδιοκτήτης τους

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει βαριά πρόστιμα σε αυτούς που έχουν θέσει σε ακινησία το όχημά τους και συλληφθούν να το μετακινούν. Στις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ!

Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, κάτι που σημαίνει ότι ο κάτοχος του οχήματος θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ (!) και ο οδηγός χάνει το δίπλωμα οδήγησης για 3 χρόνια!

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι κάτοχοι οχημάτων και στο σημείο στάθμευσης που τα έχουν θέσει σε ακινησία. Αν το όχημα εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο που είχε δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε!

 

πηγή : caranddriver.gr