Βενζίνη μα ποια βενζίνη να βάζω;

Ξέρεις ποια βενζίνη ταιριάζει στο αυτοκίνητό σου; Μπορείς να καταλάβεις αν γεμίζει με βενζίνη ή diesel και τι ποιότητας καύσιμο χρειάζεται;

 

Τι καύσιμο βάζω;

Το όχημά σας κινείται από κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό σημαίνει ότι το καύσιμο εγχέεται στους κυλίνδρους του κινητήρα όπου αναφλέγεται για να δημιουργήσει δύναμη προς τα κάτω σε ένα έμβολο στον κύλινδρο, περιστρέφοντας έναν στροφαλοφόρο άξονα στον κινητήρα. Το κιβώτιο ταχυτήτων συνδέεται στο πίσω άκρο του στροφαλοφόρου άξονα, όπου η περιστροφική ισχύς μετατρέπεται σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια στους τροχούς.
Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης βασίζεται σε τρία πράγματα για τη λειτουργία του:
•             Αέρας
•             Καύσιμα
•             Ανάφλεξη

Εάν λείπει ένα από αυτά τα πράγματα, ο κινητήρας σας πιθανότατα δεν θα λειτουργεί καθόλου. Επίσης, εάν το καύσιμο που βάζετε στο όχημά σας είναι λανθασμένο, δεν θα λειτουργήσει. Και, εάν διαθέτετε κινητήρα βενζίνης, μπορεί να χρειαστείτε μια συγκεκριμένη κατηγορία καυσίμου για να λειτουργεί σωστά ο κινητήρας σας.

Προσδιορίστε τον τύπο καυσίμου

Ξενινάμε από τα πολύ basics. Πριν γεμίσετε το όχημά σας με καύσιμο, πρέπει να γνωρίζετε ποια αντλία καυσίμου να χρησιμοποιήσετε. Απαιτεί το αυτοκίνητό σας καύσιμο ντίζελ ή βενζίνη;

Εάν βάλετε κατά λάθος καύσιμο ντίζελ στο όχημά σας που κινείται με βενζίνη ή το αντίστροφο, ο κινητήρας σας δεν θα λειτουργεί. Το καύσιμο στο ρεζερβουάρ θα πρέπει να αποστραγγιστεί, να καθαριστεί και πιθανότατα να καθαριστεί και το σύστημα ψεκασμού. Μπορεί βέβαια να είστε και η ποσότητα να είναι μικρή και να μην έχετε κανένα πρόβλημα. Αν είστε άτυχοι μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα για την επισκευή του οχήματός σας εάν βάλετε λάθος τύπο καυσίμου.

Προφανώς για το αυτοκίνητο μας γνωρίζουμε αν θέλει βενζίνη ή diesel. Αν όμως δεν είναι δικό σας (έχετε νοικιάσει/δανειστεί) και δεν γνωρίζετε τότε για να είστε σίγουροι αρχικά ελέγξτε την ετικέτα στο εσωτερικό της πόρτας καυσίμου ή στο λαιμό του ρεζερβουάρ. Αν δεν είναι ευδιάκριτο, τότε ανατρέξτε στη άδεια αυτοκινήτου ή στο εγχειρίδιο στην ενότητα υγρών και προδιαγραφών.

Πάντως οι πιθανότητες είναι λίγες και μόνο να σας βάλουν βενζίνη σε diesel κινητήρα. Το στόμιο της αντλίας ντίζελ είναι πιο φαρδύ και δε χωράει στο λαιμό του ρεζερβουάρ.

Προσδιορίστε τη σωστή ποιότητα καυσίμου

Η βενζίνη δεν είναι τόσο εύκολη καθώς υπάρχουν συχνά τρεις επιλογές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε στο βενζινάδικο: κανονική, μεσαία κατηγορία και premium. Για να το πούμε διαφορετικά, 95άρα, 98άρα και 100άρα, που αντιστοιχεί στον αριθμό των οκτανίων. Η πρώτη κίνηση είναι να δείτε τι ορίζει ο κατασκευαστής. Αυτή την πληροφορία και πάλι θα την βρείτε στο πορτάκι του καυσίμου.  Θα αναφέρεται ως «RON XX» όπου ΧΧ, ο αριθμός των οκτανίων.

Εάν η ετικέτα του οχήματός σας υποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί κανονική βενζίνη, πιθανότατα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κατηγορία, αν και είναι απίθανο να έχετε μεγάλο όφελος, από τη χρήση καυσίμων υψηλότερης ποιότητας.

Είναι τούρμπο;

Αν διαθέτετε υπερτροφοδοτούμενο ή υπερσυμπιεσμένο κινητήρα, θα πρέπει συνήθως να χρησιμοποιείτε καύσιμο υψηλής ποιότητας για να αποτρέψετε να βαρέσει πειράκια

Αν διαθέτετε κινητήρα υψηλής ιπποδύναμης ή κινητήρα υψηλής συμπίεσης, όπως ένα εξωτικό σπορ αυτοκίνητο, χρησιμοποιείται συνήθως καύσιμο υψηλής ποιότητας.

Αν πάλι έχετε οικονομικό αυτοκίνητο ή το όχημά σας είναι όχημα κανονικής χρήσης, συνήθως δεμ χρειάζεται 98άρα ή 100άρα

Πρόσεξε τον ήχο που βγάζει

Ακούστε το όχημά σας. Εάν ο κινητήρας σας έχει ασυνήθιστο «θόρυβο μεταλλικού χτύπου» στο ρελαντί και χρησιμοποιείτε βενζίνη κανονικής ποιότητας, μπορεί να χρειαστείτε καύσιμο υψηλής ποιότητας.

Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε να προσθέσετε έναν ενισχυτικό οκτανίων. Αν ο ήχος ελαττωθεί τότε στο επόμενο γέμισμα χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας καύσιμο.

 

πηγή : autotriti.gr